Προσωπική Άποψη: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Η Σταχτοπούτα, η Κοκκινοσκουφίτσα, η Ραπουνζέλ και η Χιονάτη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα παραμύθι! Ένα σύγχρονο παραμύθι που έχει απ’ όλα: βασιλιάδες και βασίλισσες, πρίγκιπες και πριγκίπισσες, μάγους, τέρατα και φυσικά τον κακό λύκο.

Καλώς ορίσατε στην Τετραλογία της Σελήνης!

Μια φορά κι έναν καιρό…

στο όχι και τόσο κοντινό μέλλον,  ο κόσμος δεν είναι όπως τον ξέρουμε. Μετά τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, η Γη έχει επιτέλους συνειδητοποιήσει πως η ειρήνη και η συνεργασία μεταξύ των κρατών είναι απαραίτητη.  Η ανάπτυξη της τεχνολογίας έχει επηρεάσει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Τα ανδροειδή πλέον είναι πραγματικότητα αν και θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας.  Μία ύπουλη ασθένεια, η λετούμωση, αποδεκατίζει τους ανθρώπους και οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμη το αντίδοτό της. Επιπροσθέτως, η βασίλισσα της Σελήνης, Λεβάνα (ναι, το φεγγάρι κατοικείται!) έχει σχέδια να καταλάβει τη Γη…

ΣίντερΗ Λούνα είναι κατοικήσιμη εδώ και πολλά χρόνια. Γεμάτη υπόγειες σήραγγες αλλά και πόλεις πάνω στην επιφάνειά της που προστατεύονται από θόλους. Οι περισσότεροι Λούναρ κάτοικοι έχουν μία λάμψη – χάρισμα που τους επιτρέπει να χρησιμοποιούν προς όφελός τους και να μεταμορφώνονται σε ό, τι θέλουν αλλά και να χειραγωγούν τους άλλους. Πάνω σε αυτό το χάρισμα αλλά και την τρομοκρατία, βασιλεύει η Λεβάνα, η κακή και μοχθηρή βασίλισσά τους.

Και σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο, υπάρχει η Σίντερ.

Ένα δεκαεξάχρονο σάιμποργκ. Ζει με την μητριά της και τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της στη γη, στο Νέο Πεκίνο. Δουλεύει ως μηχανικός στο μαγαζάκι της στην αγορά και επιστρέφοντας σπίτι μετά τη δουλειά είναι υποχρεωμένη να υπηρετεί την οικογένειά της. Τα ρούχα της είναι πάντοτε λερωμένα με γράσο. Σας θυμίζει κάποια;

Μια μοντέρνα Σταχτοπούτα. Ένα σάιμπορκγ!

Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.

Η Σελίν ήταν η μοναδική κόρη της βασίλισσας Τσάναρι της Σελήνης και η νόμιμη διάδοχος του θρόνου.  Όταν η μητέρα της δολοφονήθηκε, η ίδια θεωρήθηκε πως κάηκε σε μια ανεξήγητη πυρκαγιά. Όλα έγιναν  από την κακιά Λεβάνα, την αδελφή της Τσάναρι, η οποία ήθελε τον σεληνιακό θρόνο για τον εαυτό της. Ελείψει νόμιμου κληρονόμου, η Λεβάνα χρίστηκε βασίλισσα της Σελήνης.

Μόνο που η πριγκίπισσα Σελίν δεν πέθανε. Στη φωτιά έχασε το αριστερό πόδι και χέρι αλλά παρέμεινε ζωντανή. Ένας Λούναρ τη μετέφερε κρυφά στη Γη. Σε ένα υπόγειο εργαστήριο κάπου στη Γαλλία τη διατήρησαν στη ζωή βάζοντάς της προσθετικά μέλη, μετατρέποντάς την σε σάιμποργκ. Την ονόμασαν Σίντερ επειδή ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες της φωτιάς.

Σε ηλικία έντεκα χρονών, ο Γκάραν Λιν, εφευρέτης ενός μηχανισμού που μπλοκάρει τη χειραγώγηση από τη λάμψη των Λούναρ, υιοθετεί τη Σίντερ και την παίρνει μαζί του στην Ανατολική Κοινοπολιτεία, να ζήσει μαζί με αυτόν, τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Μόνο που ο Λιν πεθαίνει γρήγορα από τη λετούμωση. Και η κυρία Λιν αντιπαθεί τη Σίντερ την οποία δε θεωρεί καν άνθρωπο λόγω των προσθετικών της μελών.

ΣίντερΧωρίς αναμνήσεις και δίχως στοργή από τη νέα της οικογένεια, η Σίντερ δουλεύει και στο μαγαζάκι αλλά και στο σπίτι με μόνη της συντροφιά ένα ανδροειδές, την Άικο. Όλα τα χρήματα που κερδίζει τα δίνει στη μητριά της και ονειρεύεται τη μέρα που θα βρει έναν τρόπο να φύγει μακριά. Ανακαλύπτοντας στη χωματερή ένα  βενζινοκίνητο παμπάλαιο πορτοκαλί αυτοκίνητο, αυτό το όνειρό της αρχίζει να παίρνει μορφή.

Με τη φήμη της πιο χαρισματικής μηχανικού στο Νέο Πεκίνο, μια μέρα την επισκέπτεται ο πρίγκιπας Κάι, ο διάδοχος του στέμματος της Ανατολικής Κοινοπολιτείας, για να του επισκευάσει ένα ανδροειδές. Ο Κάι είναι η φαντασίωση κάθε κοριτσιού: πρίγκιπας, ωραίος, ευγενικός, ελεύθερος… Αν και της αρέσει ο πρίγκιπας, ντρέπεται να το παραδεχτεί και καταφέρνει μπροστά του να κρύψει την αληθινή της ταυτότητα, ότι  είναι ένα σάιμποργκ, φοβούμενη την ενδεχόμενη απόρριψή του. Κρύβει το προσθετικό της χέρι με ένα γάντι εργασίας και δε σηκώνεται από τον πάγκο της για να μη δει πως το προσθετικό της πόδι λείπει για επισκευή…

Ο πρίγκιπας γοητεύεται βεβαίως από τη νεαρή μηχανικό με τα βρώμικα γάντια (παραμύθι είναι, τι περιμένατε;) και την προσκαλεί στον ετήσιο χορό στο παλάτι.

Η Σίντερ αρνείται την πρόσκληση. Άλλωστε, ακόμη κι αν ο Κάι δεν ξέρει την αλήθεια, τα σάιμποργκ απαγορεύεται να παρευρεθούν στον χορό.

Επιπροσθέτως, έχουμε και τη βασίλισσα Λεβάνα (την είχατε ξεχάσει;) που θέλει να παντρευτεί τον Κάι για να γίνει αυτοκράτειρα για αρχή και στη συνέχεια να επεκτείνει την τυραννία της σε όλη τη γη.

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για την ιστορία αυτή και για το πόσο μου άρεσε… Δε θα σας κουράσω όμως με πολυλογία (Χα! Σας κούρασα ήδη, αλλά ελπίζω να σας αρέσει!). Θα επικεντρωθώ στα βασικά.

Δε γίνεται να μην λατρέψεις τους ήρωες του βιβλίου.

ΣίντερΣίντερ. Μια κοπέλα που ζητά την αποδοχή και την αγάπη. Έχοντας χάσει τη μνήμη της και μη γνωρίζοντας για την πραγματική της οικογένεια, θέλει να αισθανθεί μέλος της οικογένειας που την υιοθέτησε και το μόνο που λαμβάνει από αυτή είναι απόρριψη και περιφρόνηση. Το ότι έχει προσθετικά μέλη δεν τη κάνει λιγότερο άνθρωπο αν και όλοι πιστεύουν πως γι αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Το φταίξιμο δεν είναι δικό της… Έτσι θυμάται πάντοτε τον εαυτό της. Αισθάνεσαι τον πόνο της  για την κοινωνική κατακραυγή που δέχεται.

Γι αυτό άλλωστε δεν τολμά να ονειρευτεί και να αφήσει τον εαυτό της ελεύθερο να εκφράσει τα αισθήματά της. Ακόμη και στον πρίγκιπα Κάι που από την πρώτη στιγμή γοητεύεται μαζί της. Η επιθυμία της να είναι φυσιολογική με την έννοια που οι άλλοι ορίζουν, την κάνει να κρύψει από τον πρίγκηπα  την πραγματικότητα, γιατί ο ρατσισμός υπάρχει παντού. Ακόμη και στον ετήσιο χορό του παλατιού. Δεν τολμά να αποκαλυφθεί γιατί πιστεύει πως γνωρίζει ήδη την αντίδραση του Κάι. Και δε θέλει να χάσει αυτή την αίσθηση ότι είναι επιθυμητή, αποδεκτή, θελκτική για τον νεαρό, μέλλοντα αυτοκράτορα.

Η αγάπη προς την μικρή της αδελφή Πίονι είναι διάχυτη σε όλο το βιβλίο. Σε συγκινεί ο τρόπος που νοιάζεται, παλεύει και προσπαθεί να τη σώσει από τη θανατηφόρα ασθένεια.

Η Άικο, το ανδροειδές- υπηρέτης της οικογένειας, είναι ουσιαστικά η μοναδική της φίλη.

Ένα κορίτσι διαλυμένο αλλά όχι νικημένο. Σπασμένο σε κομμάτια αλλά ποτέ αδύναμο. Δεν τη νίκησαν οι κακουχίες.  Ίσα ίσα που της έδωσαν ελπίδα και τη δύναμη να παλέψει. Με την ανασφάλεια  και την απόρριψη που έχει βιώσει από οικογένεια και γείτονες, αρνείται να πιστέψει πως μπορεί να αγαπηθεί γι αυτό που είναι και μάλιστα από τον πρίγκιπα της χώρας.

Άικο. Βρίσκεται παντού στην Τετραλογία και μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά με τον ασυμβίβαστο χαρακτήρα της και την τόσο… μη ανδροειδούς συμπεριφορά της. Η Άικο που έχει ελαττωματικό τσιπ προσωπικότητας και θέλει να είναι άνθρωπος. Που δεν έχει αισθήματα και βούληση αλλά καταφέρνει και σε κάνει να πιστέψεις πως είναι η πιο ανθρώπινη από όλους.

ΣίντερΚάι. Είναι το όνειρο κάθε κοριτσιού βεβαίως. Ευχάριστος, τρυφερός, γενναιόδωρος, ευγενικός, πονόψυχος, πανέμορφος και φυσικά… πρίγκιπας. Έχει όλο το πακέτο. Ο χαρακτήρας στο βιβλίο δείχνει να προσπερνά όλα αυτά τα προσόντα και να επικεντρώνεται περισσότερο στα ουσιώδη, όπως την ικανότητα διακυβέρνησης της χώρας του αν και εξαρχής μας ξεκαθαρίζει πως δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει τις ευθύνες του θρόνου καθότι  δεν είναι έτοιμος. Βλέπουμε τον άνθρωπο πέρα από το στέμμα. Την αγάπη για τη μητέρα που έχασε και τον πατέρα που χάνει στη συνέχεια. Την ανασφάλειά του για να κυβερνήσει. Την ανάγκη του να είναι δίκαιος, καλός, ικανός για τον λαό του. Και φυσικά γοητεύεται από το κορίτσι που συναντά τυχαία στην αγορά του Πεκίνου. Μια κοπέλα  ανεπιτήδευτη, που φαίνεται να μην νοιάζεται για την πριγκιπική ιδιότητά του αλλά μόνο για τον ίδιο. Δεν προσπαθεί να τον εντυπωσιάσει και του συμπεριφέρεται ως ίσο. Αυτό ακριβώς του αρέσει στη Σίντερ και επιμένει να την προσκαλεί στο χορό παρόλο τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της.

Ένα απολύτως μαγευτικό βιβλίο!

Δεν το λες απλά παραμύθι. Η συγγραφέας στηρίχτηκε μεν πάνω στο παραμύθι της Σταχτοπούτας για να γράψει αυτό το μυθιστόρημα αλλά το εξέλιξε τόσο πολύ που αποτελεί ένα υπέροχο ανάγνωσμα (ευτυχώς, με πολύ περισσότερες σελίδες από το κλασικό παραμύθι) και εντελώς διαφορετικό.

Φαντασία με πραγματικότητα συνυφασμένα με εξαιρετικό τρόπο. Μέσα σε έναν καινούριο κόσμο που έπλασε  η συγγραφέας, καταφέρνει και ενώνει ιστορία, παραμύθι και μία δόση δυστοπικού δημιουργώντας ένα μαγικό φίλτρο για τον αναγνώστη που τον κάνει δέσμιο της ιστορίας της.

Γεμάτο δράση, αναπάντεχες στιγμές, πολύ συναίσθημα και αρκετές σκηνές και ατάκες που χαμογελάς. Έρωτας στη σωστή δόση, καθώς δεν παρεμποδίζει την εξέλιξη της ιστορίας και όλων των δολοπλοκιών που διαβάζουμε σε αυτό αλλά και στα επόμενα βιβλία της σειράς. Η απουσία γλυκανάλατων στιγμών και φαντασιώσεων λειτουργεί υπέρ αυτού του ρομάντζου.

Αν σας αρέσουν τα παραμύθια, θα λατρέψετε τη Σίντερ! Το πρώτο βιβλίο της σειράς θα σας μαγέψει.

ΣίντερΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Σίντερ

Συγγραφέας: Meyer Marissa

Εκδότης: Εκδόσεις Πατάκη

ISBN: 9789601648248

Σειρά βιβλίου: Η Τετραλογία της Σελήνης, βιβλίο 1ο

Αριθμός Σελίδων: 487

Έτος Έκδοσης: 2013

 

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή

Άποψη/Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.