Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

“Αυτός ο ορίζοντας, αυτό το καράβι που βλέπω μακριά να προσεγγίζει το λιμάνι, είναι ένα κλικ πιο κοντά στο κάδρο των αισθήσεων που ζωγραφίζω. Όταν κλείνω για λίγο τα μάτια…”

Στίχοι του Νίκου Βαρδάκα. Ενός αξιόλογου, ταλαντούχου ποιητή από την πανέμορφη Θεσσαλονίκη. Ας τον γνωρίσουμε!

Συνέντευξη

Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να γράφεις;

Ν.Β.: Η ώθησή μου δεν είναι άλλη, απ΄την έμπνευση που έχω, ή σε κάποιες περιπτώσεις του ρόλου ενός παρατηρητή. Στη δεύτερη περίπτωση, με ελκύει η καταγραφή γεγονότων ή συμπεριφορών που στην συνέχεια μου παρέχουν την τροφή για την δημιουργία ενός έργου.

Νίκο ΒαρδάκαΗ λογοτεχνία είναι ένας δύσκολος τομέας. Τι σε έκανε να πάρεις την απόφαση να ασχοληθείς μαζί της;

Ν.Β.: Η αλήθεια είναι ότι γράφω κείμενα απ΄την εφηβική μου ηλικία ως τώρα. Αποφάσισα να εκδώσω το πρώτο μου έργο πριν από πέντε χρόνια στις εκδόσεις Ρώμη, με την «Πλατεία Συντάγματος». Πίστεψα ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή ώστε να γίνει η κίνηση αυτή για πολλούς λόγους και κυρίως προσωπικούς.

Ποιες οι επιρροές σου;

Ν.Β.: Υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που με έχουνε επηρεάσει στα κείμενα μου. Ενδεικτικά, αναφέρω από ξένους: α)Στήβεν Κίνγκ β)Φρίντριχ Νίτσε γ)Ουμπέρτο Εκο δ)Μπίτνικ (Γουίλιαμ Μπάροουζ, Άλαν Γκίνσμπεργκ, Τζάκ Κέρουακ).

Από Έλληνες: α)Νίκος Καζαντζάκης β)Κατερίνα Γώγου.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σου; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;

Νίκο ΒαρδάκαΝ.Β.: Έχω πολλά ερεθίσματα απ΄ την καθημερινότητα, με συνέπεια να γράφω βάσει εμπειριών ή έμπνευσης. Θεωρώ ότι αν κάποιος μελετήσει το λογοτεχνικό μου έργο, θα διαπιστώσει ότι ανάμεσα στην λογική και το συναίσθημα υπάρχει μια σχετική ισορροπία. Η πλάστιγγα πάντως γέρνει προς το συναίσθημα, καθώς ο δημιουργός, συνήθως, προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να δημιουργήσει νοερά ένα ομορφότερο κόσμο με λιγότερα προβλήματα.

Ανέφερε τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σου για τους οποίους είσαι υπερήφανος και τρεις για τους οποίους όχι.

Ν.Β.: Για αυτούς που είμαι υπερήφανος είναι: α)Πεισματάρης β)Δημιουργός γ)Διορατικός. Από την άλλη δε: α)Κυνικός β) Άτεγκτος γ)Ματαιόδοξος.

Νίκο ΒαρδάκαΟ χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς για το μέλλον;

Ν.Β.: Ο χειρότερος εφιάλτης είναι να μην μπορέσω για κάποιο λόγο να γράφω. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και δεν μπορείς ποτέ να ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί. Έχω αρκετά όνειρα για το μέλλον και γι’ αυτό κάθε φορά που πετυχαίνω έναν στόχο, προσπαθώ να σχεδιάσω τον επόμενο, προκειμένου να τον εκπληρώσω.

Πιστεύεις ότι ένας καλλιτέχνης, στην Ελλάδα του 2018 μπορεί να βιοπορίζεται από την τέχνη του;

Ν.Β.: Δυστυχώς, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα, είναι δύσκολο κάποιος να βιοπορίζεται μόνο απ΄την τέχνη του. Γι’ αυτό άλλωστε, οι περισσότεροι έχουνε παράλληλα και μια εργασία ακόμα.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι -στον τομέα της λογοτεχνίας- τι θα ήταν αυτό;

Νίκο ΒαρδάκαΝ.Β.: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν. Το κυριότερο, όμως, αφορά το κράτος, καθώς θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο στην διάδοση της λογοτεχνίας προς τον απλό πολίτη. Αυτό μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους:

α)Κατασκευή δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια

β)Οικονομική στήριξη των δημιουργών

γ)Διοργάνωση εκδηλώσεων για την παρουσίαση της ετήσιας λογοτεχνικής παραγωγής.

Όλο και νέοι επίδοξοι ποιητές εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

Νίκο ΒαρδάκαΝ.Β.: Να αγαπάνε αυτό που κάνουν. Να ασχολούνται με την τέχνη τους, διαβάζοντας όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία και να μην διστάζουν να πειραματίζονται συνεχώς με την θεματολογία τους.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Ν.Β.: Σίγουρα περισσότερα βιβλία! Είτε σε έντυπη, είτε σε μορφή ebook.

Νίκο, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

 

Επεξεργασία εικόνας: Παναγιώτα Γκουτζουρέλα

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.