Στον ρόλο του …ανακριτή η Μαρία Μακροβασίλη
Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή «Κινέζικα», ένιωσα κοντά στον εμπνευστή και δημιουργό της, με αποτέλεσμα να του απευθύνομαι στον ενικό. Ας γνωρίσουμε τον Πάνο Γιαννακού!

Συνέντευξη

ποίησηΠάνο, ευχαριστώ για το χρόνο που διαθέτεις στους ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΛΟΓΩ ΤΕΧΝΩΝ και καλοτάξιδο το πρώτο βιβλίο σου! Ποιος είναι ο Πάνος Γιαννακού, με δυο λόγια; Πότε έγραψες το πρώτο σου ποίημα; Τι σε παρακίνησε ή σε ενέπνευσε;

Π.Γ.: Είμαι ένας άνθρωπος που παρατηρώ τις λεπτομέρειες με τη δική μου οπτική γωνία και γούστο. Μου αρέσουν οι εικόνες. Το πρώτο ποίημα το έγραψα στα 13 μου, ένα καλοκαίρι που ήμασταν διακοπές στο χωριό και μου είπε ο πατέρας μου «γράψε κανένα ποίημα». Δεν ξέρω ακριβώς τον λόγο που μου είπε να γράψω κανένα ποίημα.

Τι σημαίνει για σένα η ποίηση; Γιατί ποίηση και όχι διηγήματα  ή κάποιον άλλον τρόπο έκφρασης;

Π.Γ.: Η ποίηση μου αρέσει γιατί είναι κάτι που δεν κουράζει όταν το διαβάζεις, είναι κάτι που σου μεταδίδει αμέσως με πολύ λίγα λόγια το συναίσθημα και τις εικόνες, και δεν χρειάζεται να συγκεντρωθώ πολύ.

Σε αντίθεση με τα διηγήματα, που θεωρώ ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να γράψω και να διαβάσω. Γι’ αυτό και δεν έχω διαβάσει πολλά βιβλία με διηγήματα και λογοτεχνίας. Η ποίηση είναι άμεση, είναι γροθιά στη ψυχή, είναι σαν να πίνεις 2 σφινάκια το ένα πίσω από το άλλο. Φτάνει να μην είναι βόμβες.

Έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε που αποφάσισες να ασχοληθείς με την ποίηση;

ποίηση

Π.Γ.: Δεν αποφάσισα να ασχοληθώ με την ποίηση, είναι κάτι φυσικό. Δηλαδή είναι όταν σου έρθει μια ιδέα και είναι τόσο έντονη που θες να την γράψεις κιόλας και θες να την μοιραστείς. Η ποίηση δεν με αλλάζει, με αλλάζει όμως η ειπθιμία μου να είμαι χαρούμενος και να απολαμβάνω την κάθε μέρα, να τολμώ για νέα πράγματα, να απολαμβάνω τον ήλιο. Αυτό είναι ποίηση για μένα.

Αντλείς τα θέματα για τα ποιήματά σου από την καθημερινότητα, χρησιμοποιώντας έναν απλό και στοχευμένο λόγο. Θα έλεγες ότι υπάρχει κάποιο θέμα που απασχολεί περισσότερο τα ποιήματά σου;

Π.Γ.: Κυρίως, με ταλαιπώρησε ο έρωτας. Και πολπά από αυτά έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Και ποιον δεν τον ταλαιπώρησε, θα μου πεις; Το θέμα είναι ότι πια τον έχω νικήσει. Δηλαδή,

«…βλέπω τον έρωτα στην καρδιά

                                           και όχι στα ρούχα του μόνο…»

Βλέπω την ουσία του, και το αν αξίζει. Εάν είναι αμοιβαίο, τότε αξίζει και να τον ταΐσεις. Αλλιώς, φύγε μακριά και έτσι θα τον νικήσεις χωρίς δράματα και αίματα. Δεν γίνομαι για κανέναν σκουπίδι, πλέον ξέρω τι μου κάνει καλό.

Πιστεύεις πως το αναγνωστικό κοινό λαμβάνει τα μηνύματα που εκφράζεις μέσα από την ποίησή σου; Αποδίδεις καλύτερα όταν είσαι καλά ψυχολογικά ή το αντίθετο;

Π.Γ.: Θεωρώ ότι εάν έχεις το κατώτατο IQ μπορείς να καταλάβεις όλα μου τα ποιήματα. Είναι απλά, αλλά όχι απλοϊκά. Δεν μου αρέσει να δυσκολεύω την γραφή μου επιτηδευμένα. Αποδίδω καλύτερα, όταν είμαι χαρούμενος. Όταν είμαι λυπημένος, σιγά μην έχω όρεξη να γράψω ποιήματα. Μερικά περιγράφουν και τη θλίψη, αλλά τα έγραψα όταν τελείωσε η θλίψη. Ήταν σαν η ανάμνησή της, και με το να την γράφω είναι σαν να την νικώ. Είμαι καλά, γενικά.

Στη συλλογή «Κινέζικα» υπάρχει κάποιο ποίημα που σε εκφράζει περισσότερο; Ίσως, κάποιο πιο αγαπημένο από τα υπόλοιπα και γιατί;

Π.Γ.: «Εάν ο έρωτας διαρκεί όπως λένε όσο μια γρίπη, θα μπορούσες σε παρακαλώ για μένα να πάθεις πνευμονία;» Αυτό με εκφράζει γιατί έχει και λίγο χιούμορ και επειδή το εννοώ κατά βάθος. Μου αρέσουν τα έντονα συναισθήματα αγάπης, έρωτα κλπ.

ποίηση

Θα μπορούσες να μας περιγράψεις ένα ιδανικό σκηνικό που θα σε ωθούσε να γράψεις κάποιο ποίημα;

Π.Γ.: Ιδανικό σκηνικό μπορεί να είναι οπουδήποτε. Από την Νέα Υόρκη μέχρι ένα χωριό με 3 κατοίκους. Το ολόγιομο φεγγάρι μέχρι το να βλέπω Μενεγάκη στην τηλεόραση. Είναι αναλόγως το τι θα σου κάνει κλικ. Φτάνει να μην το πρσπαθείς, αλλά να είσαι σε θέση να το καταγράψεις, όταν σου έρθει η «εμπνευση» που λέμε.

Μιλώντας από τεχνική άποψη, υπάρχει κάποιος ποιητής που σε έχει εμπνεύσει περισσότερο; Τι βιβλία θα βρίσκαμε τώρα στη βιβλιοθήκη σου;

Π.Γ.: Με ενέπνευσαν οι εμπνευσμένοι άνθρωποι στα μάτια μου, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Καβάφης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, ο Καρυωτάκης, ο Σκαρίμπας, ο Μπουκόφσκι. Θα βρείτε τους παραπάνω συγγραφείς στη βιβλιοθήκη μου.

Υπάρχει κάποιο αγαπημένο ποίημα που θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας;

Π.Γ.: Ναι, είναι πολλά. Μπορώ να σκεφτώ το:

        «Τα πρόβατα απήργησαν,

                                        ζητούν καλύτερες συνθήκες σφαγής.»

Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Πού μπορεί να σε βρει κανείς;

Π.Γ.: Θέλω να έχω την υγεία μου και να εκφράζομαι με την ποίηση, με τη μουσική και να έχω ισορροπία στη ζωή μου. Να ταξιδεύω περισσότερο και να εμπνέω και να εμπνέομαι. Επίσης, θέλω να κάνω ένα δικό μου στούντιο μουσικής, στο υπόγειο μας και νιώθω ότι θα το καταφέρω!

Μπορείτε να με βρείτε σε ένα μπαρ, να πίνω, κοντά στη θάλασσα, ή στο fb

 Πάνος Γιαννακού

Επιμέλεια κειμένου: Χαρά Δελλή

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Απάντηση

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.