Ρωτάει ο Δημήτρης Μπονόβας

Ένα άτομο ζεστό, φιλικό, με ευαισθησίες, που τις βγάζει και σε αυτά που γράφει. Αλλά ας μη μιλάω εγώ για αυτή, ας αφήσουμε την ίδια να μας τα πει όλα. Παναγιώτα Τσερτεκίδου λοιπόν!

Συνέντευξη

Γράφεις από πολύ μικρή. Πώς αποφάσισες να ξεκινήσεις όμως; Ποιο ήταν το ερέθισμα;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Μου άρεσαν τα παραμύθια που μου έλεγε η γιαγιά μου, ένιωθα σαν να τα ζούσα, την στιγμή που τα άκουγα έκανα το δικό μου ταξίδι, αργότερα όταν έμαθα γραφή στην πρώτη δημοτικού άρχισα να γράφω τα δικά μου παραμύθια-όνειρα ζωής με πάντα ευτυχισμένο τέλος. Στην συνέχεια ανακάλυψα πως με κουράζει η μακρηγορία και οι άσκοπες περιγραφές και μου επέβαλλα να γράφω σε συντομία με εναλλαγές και δυνατά συναισθήματα. Πιστεύω ότι η ζωή είναι πολυθεματική μα τόσο μικρή, όλα όσα έχουμε να εκφράσουμε είναι τόσα πολλά και όπως λέω σε ποίηση μου «μα πόσα έχω να σου πω… δεν φτάνουν οι ανθρώπινοι χρόνοι… αυτό φοβάμαι μόνον».

Ποιες οι επιρροές σου;

Γ.Τ.: Γράφω πάντα γιατί τα πάντα είναι έμπνευση! Η ίδια η ζωή!

Έχω γράψει για την κάθε ανάσα που απόλαυσα, για το κάθε δάκρυ που γεύτηκα. Ο χρόνος σταματά με την γραφή όλα τα συναισθήματα μένουν στην μοναδική μα αιώνια ζωή μας!

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΠοτέ δεν γράφω σε στιγμές απόλυτης ευτυχίας καθώς και σε στιγμές πένθους γιατί πιστεύω ότι αυτά δεν πρέπει να τα μοιραστώ την στιγμή εκείνη, πρέπει να τα ζήσω και όχι να τα αποτυπώσω για πάντα.

Ό, τι γράφεται μένει στην αιωνιότητα.

Σχεδιάστρια έργων υποδομής. Επάγγελμα που προϋποθέτει “θετικό”, αναλυτικό μυαλό. Πώς συνδυάζεται αυτό με τη “τρέλα” του καλλιτέχνη;

Γ.Τ.: Η λογική με την τέχνη μου φέρνουν την απόλυτη ισορροπία. Πάντα ενεργώ στην ζωή μου με την λογική, σαν άνθρωπος είμαι πολύ φρόνιμη και ήρεμη οπότε μου είναι απαραίτητη η τέχνη ως ξέσπασμα σε κάτι που θέλω σαν ονειροπόλα να ελπίζω η ακόμα σαν επαναστάτρια να βγάλω κραυγή απόγνωσης.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν για εσένα να καταφέρεις να αποδώσεις στην ποίησή σου το έργο του Γιώργου Τζιόκα και μέσω αυτού – ως ένα βαθμό – το Μάνο Χατζηδάκη και τον Οδυσσέα Ελύτη;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Είναι αρκετά δύσκολο όταν έχεις να κάνεις με την ζωή και τα έργα ενός σπουδαίου αναγνωρισμένου καλλιτέχνη, στην συνέχεια με ενθάρρυνση του κύριου Τζιόκα και γνωρίζοντας τον καλά μιλώντας ατελείωτες ώρες για μήνες οι σκέψεις μου κύλησαν σαν νεράκι! Καθόμουν να γράψω τα βράδια και με έλουζε το πρώτο φως του ήλιου! Ομολογώ πως απόλαυσα στο έπακρο αυτό το όμορφο ταξίδι της ζωής του ζωγράφου Γιώργου Τζιόκα με τον Μάνο Χατζιδάκι και Οδυσσέα Ελύτη!

Έχεις κατακτήσει αρκετά βραβεία και επαίνους. Θα μπορούσες να ξεχωρίσεις κάποιο από αυτά;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Όλα τα βραβεία είναι πολύτιμα γιατί νιώθω πως αναγνωρίζεται και αγαπιέται η ψυχή μέσω των γραπτών. Αγαπώ το παγκόσμιο βραβείο που ήρθε από Ιταλία για το βιβλίο μου σαν «το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς», σε αυτό το βιβλίο μιλώ για την Ελλάδα μας και τα δεινά που πέρασε, μιλώ για την Ορθοδοξία μας και είμαι χαρούμενη που μια άλλη χώρα επέλεξε να δώσει το βραβείο της χρονιάς σε βιβλίο Ελληνικό.

Ξεχωριστό πολύτιμο μου είναι επίσης το παγκόσμιο βραβείο που ήρθε από Ιταλία σαν «καλύτερη ποιήτρια της χρονιάς» με ποίηση για τον λατρεμένο πατέρα μου.

Ο χειρότερος εφιάλτης που φοβάσαι για την καριέρα σου και το ομορφότερο όνειρο που έχει πραγματοποιηθεί ή προσδοκάς για το μέλλον;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Οι εφιάλτες δεν υπάρχουν στην ζωή γιατί η φαντασία μας τους πλάθει κι εγώ αγαπώ την λογική και την απλότητα. Θέλω υγεία και ηρεμία στην καθημερινότητα μου.

Είναι εύκολο πιστεύεις για έναν καλλιτέχνη να ζει στην επαρχία;

Γ.Τ.: Προσωπικά μου αρέσει ο τόπος και ο τρόπος που ζω και δεν θα άλλαζα απολύτως τίποτα. Ο πανέμορφος νομός μου – η Πιερία- έχει τα πάντα! Η πόλη μου Κατερίνη, είναι 10 λεπτά από την θάλασσα με εναλλαγές τοπίων και ακρογιαλιών και 20 λεπτά από το μεγαλύτερο βουνό της Ελλάδας μας τον Όλυμπο και ακόμα μια επιλογή τα Πιέρια όρη με χιονοδρομικό. Έχουμε πλήθος εκδηλώσεων κάθε εποχή. Πνευματικό κέντρο, Αρχαίο θέατρο, Μουσείο, όμορφες πλατείες και πάρκα, γραφικά παραδοσιακά χωριά, όλα αυτά είναι πηγή έμπνευσης για κάθε καλλιτέχνη!

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι προς το καλύτερο, σε αυτό το τομέα, τι θα ήταν αυτό;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Πιστεύω ότι η ποίηση είναι η ωραιότητα του λόγου της ευλογημένης πολυδιάστατης ξεκάθαρης Ελληνικής γλώσσας που ομιλούμε, ελπίζω οι νέοι να αρχίσουν να την αγαπούν περισσότερο και οι μεγάλοι εκδοτικοί να την στηρίζουν.

Ευλογημένοι όσοι αγαπούν την ωραιότητα και αφιερώνουν τον                                                     χρόνο τους μόνον σε αυτήν!

Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;

Γ.Τ.: Να γράφουνε με την ψυχή και να χαρίζουν με την καρδιά. Να μην ποτέ πλανευτούν και αγαπήσουν την δόξα και το χρήμα. Να είναι ταπεινοί!

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΓ.Τ.: Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι θα συνεχίσω να γράφω γιατί είναι κάτι που αγαπώ από παιδί. Η έκδοση βιβλίων και τα βραβεία δεν είναι αυτοσκοπός, μιας και δεν έγιναν με σκοπιμότητες αλλά αυθόρμητα μέχρι σήμερα ενεργώ στον χώρο. Αν κάποια στιγμή πιστέψω ότι κάτι είναι να εκδοθεί τότε μόνον θα το προχωρήσω, αν νιώσω πως κάποιο πόνημα μου είναι σωστό να στείλω σε διαγωνισμό, θα το στείλω χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχω αμέτρητες αποτυπωμένες σκέψεις από παιδί έως σήμερα, όλα θέλουν τον χρόνο τους και σοβαρότητα για να βγουν σε κοινή θέα.

Ο χρόνος θα δείξει!

Παναγιώτα ΤσερτεκίδουΕυχαριστώ πολύ τους Θεματοφύλακες Λόγω Τεχνών και τον Δημήτρη Μπονόβα για την τιμή της φιλοξενίας!

Σας εύχομαι ολόψυχα φως στην ζωή σας!

Γιώτα, σε ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο που μας διέθεσες και σου ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στο έργο σου!!!

 

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.