Προσωπική άποψη: Αναστασία Νεραϊδόνη

Προσδεθείτε αγαπητοί αναγνώστες, αυτή τη φορά για ένα διαφορετικό ταξίδι στα άδυτα του εσωτερισμού.

Η Εκάτη της ΝύχταςΆκουσα για πρώτη φορά τον κύριο Γιώργο Ιωαννίδη στο Athens Reiki Festival και μαγεύτηκα απ’ την περιεκτική και συνάμα κατανυχτική  ομιλία του. Στο εν λόγω βιβλίο «Η Εκάτη της Νύχτας» εντρυφά στην κατά πολλούς παρεξηγημένη μορφή της προ-ολύμπιας χθόνιας θεότητας.

Ειπώθηκαν πολλά για κείνη κατά καιρούς σε αρχαϊκά κείμενα. Για άλλους είναι κόρη των τιτάνων Αστερίας και Πέρση και για άλλους κόρη του Δία.  Υπήρχε βέβαια η λατρεία της προτού εμφανιστούν οι Ολύμπιοι θεοί. Λέχθηκε επίσης ότι η Μήδεια και η Σκύλλα ήταν κόρες της.

Ο Γιώργος Ιωαννίδης έχει συλλέξει όλο το υλικό που αφορά την Εκάτη και μας ξεναγεί στις εξωτικές δυνάμεις της νύχτας χωρίς να κουράζει με δυσνόητες αναλύσεις.

Θέστυλι άκου τα σκυλιά στην πόλη πως γαυγίζουν. Θα ’ναι στους δρόμους η θεά και θα περιδιαβαίνει. Κρούσε μιαν ώρα αρχύτερα την χάλκινη την λάμα. Φέρε τον, Ιύγξ μου, τον άντρα μου στο σπίτι.

Η Εκάτη της ΝύχταςΟι αρχαίοι Έλληνες μας λέει ο Πρόκλος, την επικαλούνταν στην ερωτική μαγεία και οι Χαλδαίοι την προσφωνούσαν Ερεσχιγάλ (η κυρά των νεκρών στην Σουμεριακή μυθολογία).

Η φωσφόρος, σκυλακίτις, δαδούχος, ταυροπόλος, αμφιφαής Εκάτη εξορισμένη απ’ τη χριστιανική δεισιδαιμονία στα παγανιστικά όρια εξέπεσε απ’ τη θεϊκή της υπόσταση σαν τον Πάνα που άλλαξε σε κερασφόρο  Διάβολο.

Αν ο κήπος που περιφρουρούσε η θεά είναι σύμβολο του εσώτερου εαυτού, τότε γιατί το κλειδί της εισόδου να είναι η αφύπνιση των κυράδων της σκοτείνιας;

Μετά από πολλούς αιώνες ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης εμπνεύστηκε από κείνη για τις δικές του τρεις μάγισσες που επικαλούνταν την «ωχράν Εκάτην… την πλέουσαν υψηλά εις τον αιθέρα»-βλ. Οι Μάγισσες 1900.

Στη συνέχεια ο πατέρας της Wicca, Gerald Gardner αναβίωσε την λατρεία της με την αρχαιοθεολογική του έρευνα A Goddess arrives (1939) που είναι απόηχος μιας ευρύτερης μονομερούς ερμηνείας της ως Βασίλισσας της Μαγείας.

Αλλά θα ανακαλύψετε στο βιβλίο ότι η Εκάτη είναι πολλά περισσότερα απ’ αυτό.

Η Εκάτη της ΝύχταςΑντίστοιχα και ο θνητός σε συμπάθεια με αυτή την κοσμική αναπνοή, έχει τον τρόπο μέσα του της πρόσμιξης των πεδίων που η θεά φυλάσσει σαν κλειδούχα και ως Εννοδία μπορεί να κληθεί για τον κάθε οδοιπόρο της ιερής ψυχανωδίας προς το άρρητο άντρο της θέωσης.

Ευτυχώς που υπάρχουν ερευνητές σαν τον Γιώργο Ιωαννίδη καθώς το βλέμμα μας δεν μπορεί να αντικρίσει το ίδιο εκείνο σκοτάδι που κάλυπτε τους ανθρώπους τότε έτσι ώστε να κατανοήσουμε τα μυστήρια που διδάχτηκαν οι προγόνοι μας τη νύχτα.

η αναζήτηση της ψυχής για τη μέθεξη με το θείο

Γι’ αυτό λοιπόν επιλέξτε κάτι το διαφορετικό για να εξερευνήσετε την ιστορία μας και να καταδυθείτε στα προγονικά δώματα της ψυχής σας.

Περίληψη: Ίσως η πιο μυστηριώδης θεότητα της αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας, η νυκτιπόλος Εκάτη, έχει ελάχιστα ερευνηθεί ακριβώς εξαιτίας της σχέσης της με τις δυνάμεις της νύχτας, τη μαγεία αλλά και τον θάνατο. Στη μονογραφία αυτή, ο ψυχολόγος και συγγραφέας Γιώργος Ιωαννίδης, ανατρέχει σε ολόκληρη την αρχαία γραμματεία για να διαφωτίσει τα διαφορετικά πρόσωπα της θεάς: την επίφοβη μάγισσα των Αργοναυτικών κειμένων και των Ελληνικών Μαγικών Παπύρων, την εράσμια συνοδοιπόρο της Δήμητρας στο Ελευσίνιο δράμα αλλά και την σωτήρα των ψυχών, έτσι όπως αυτή αναδεικνύεται στους Χαλδαϊκούς Χρησμούς.
Η Εκάτη της ΝύχταςΜαζί εξετάζονται ορισμένα παράπλευρα θέματα που άπτονται της θεολογίας της Εκάτης και αφορούν τη σχέση της θεάς με τις μάγισσες της Θεσσαλίας και την Ερωτική Μαγεία, τον συμβολισμό της εξερχόμενης λάμψης μέσα από τα ιερά σπήλαια, τη σχέση του θανάτου με τη μουσική, του χορού με την κίνηση των άστρων, το φιλοσοφικό νόημα πίσω από την αρπαγή της Περσεφόνης και την αξία της θρησκευτικής τελετουργίας ως οντολογική τροπή στην εμπειρία της αλήθειας, που υπερβαίνει καθετί ανθρώπινο και περατό.
Στην αναζήτηση του ανθρώπου για το θείο, η Εκάτη αναδεικνύεται η κλειδούχος όλου του κόσμου, ο δρόμος που βαδίζει ο καθένας που θέλει να επιστρέψει την ψυχή του από τούτο τον Άδη. Διότι η σκιά σκοτίζει την αλήθεια, ενώ ο πυρσός της θεάς την αποκαθάρει. 

Η Εκάτη της ΝύχταςΒιογραφικό: Ο Γιώργος Ιωαννίδης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 1977 και σπούδασε ψυχολογία (Ba) και ψυχανάλυση (Ma) στη Θεσσαλονίκη (North College) και στο Λονδίνο (Middlesex University) αντίστοιχα. Σε νεαρή ηλικία γνώρισε τη σοφία της απλότητας του Τάο, για να συνεχίσει έπειτα την πνευματική του αναζήτηση στα μονοπάτια του Δυτικού Εσωτερισμού, και πιο συγκεκριμένα, της ερμητικής αλχημείας, της Τυφώνιας Παράδοσης, του Θελημικού μυστικισμού και της ελληνικής φιλοσοφίας του Πυθαγόρα και του Πλωτίνου. Στην διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας έχει εργαστεί ως ψυχολόγος στην ψυχιατρική κλινική Πισσαλίδη/Καρίπη (2002-3), ως ψυχοθεραπευτής στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αριάδνη (2001-3) και ως καθηγητής ψυχολογίας στο Life Therapy Academy (2005-17). Παράλληλα ασχολείται συστηματικά με την έρευνα και την αρθρογραφία, έχοντας δημοσιεύσει μελέτες του σε ιστοσελίδες (metafysiko.gr, esoterica.gr), αλλά και σε περιοδικά εναλλακτικής αναζήτησης (Φαινόμενα, Ανεξήγητο, Άβατον). Έχει φιλοξενηθεί πολλές φορές σε τηλεοπτικές εκπομπές, όπως οι Πύλες του Ανεξήγητου (του Κ. Χαρδαβέλα στο ALTER), Σινεμανία (του Ν. Γουλιά στην ΕΤ3), Απόρρητα Σενάρια (του Σ. Αμπατζή στο Tv Μακεδονία), Κώδικας Μυστηρίων (του Βασίλη Μπαντίδη στο AstraTV), Φυγόκεντρος (στο Tv Mακεδονία) κ.α. Με ομιλίες του συμμετείχε σε μια σειρά από Συνέδρια όπως MetaCon (2012), 1ο & 2ο Συνέδριο «Θεσμοφόρος Δήμητρα» (2015, 2016), 1ο Διεθνές Συνέδριο Μυθικισμού (2016) καθώς επίσης υπήρξε ομιλητής και φιλοξενούμενος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Περιστερίου, ενώ έχει δώσει δεκάδες ακόμη θεματικές διαλέξεις σε κέντρα πολιτισμού, Εκθέσεις και Φεστιβάλ λόγου και τέχνης σε όλη την χώρα. Από τις εκδόσεις Αρχέτυπο κυκλοφορούν τα προσωπικά του βιβλία: «Νεκρονομικόν» (2008) και «Νεκρονομικόν: Το Μονοπάτι του Μαύρου Θεού» (2011). Από τις εκδόσεις Δαιδάλεος επανακυκλοφορούν τα βιβλία του «Ο Δρόμος του Βουβαλιού: Η Σοφία του Βουδισμού Ζεν Μέσα από 10 Εικόνες» (2003), «Το Ιερό Δισκοπότηρο & το Μυστήριο της Αιώνιας Ζωής» (2004), «Δαίμονες: Οι Σκοτεινοί Άγγελοι» (2006) όπως επίσης οι πιο πρόσφατες μελέτες του: «Το Πρόσωπο του Ιησού ως Αρχέτυπο του Ανθρώπου: Η Τέχνη του Ιερού ως Κλήση στο Όντως Υπαρκτό» (2013) και το «Ανήσυχες Σκιές: Φαντάσματα, Μόρα & το Πρόβλημα του Θανάτου» (2015), «H Εκάτη της Νύχτας & η αναζήτηση της ψυχής για τη μέθεξη με το θείο» (2017). Παράλληλα έχει συντονίσει, επιμεληθεί και συμμετέχει σε περισσότερα από 10 συλλογικά βιβλία, όπως «Η Δύναμη των Συμβόλων» (2006), «Παράξενοι Ιεροί Τόποι» (2006), «7 Βιβλία Μαγείας» (2007), «Αλχημεία» (2009), «Τεκτονισμός (2009)», «2012: Τι Αλήθεια θα Γίνει;» (2010) κ.α. Ενώ διετέλεσε αρχισυντάκτης του περιοδικού mystery, ενός από τα μεγαλύτερα μηνιαία περιοδικά Εναλλακτικής Αναζήτησης στην Ελλάδα, την περίοδο 2004-2013. Σήμερα, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, είναι στενός συνεργάτης της Ελληνικής Κοινότητας του Μεταφυσικού (metafysiko.gr) και διευθυντής των Εκδόσεων Δαιδάλεος από το καλοκαίρι του 2013.

Η Εκάτη της Νύχτας

Στοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Η Εκάτη της Νύχτας

Συγγραφέας: Γιώργος Ιωαννίδης

Εκδότης: Δαιδάλεος

Χρονολογία Έκδοσης: Φεβρουάριος 2017

Αριθμός σελίδων: 162

ISBN: 9786188210462

 

Επεξεργασία εικόνας: Νεκταρία Γ. Πουλτσίδη

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.