Προτείνει η Αγγελίνα Παπαθανασίου

Το βιβλίο της Εύης Παπαδοπούλου  και του Βασίλη Χρυσικόπουλου, συγγραφέων και αρχαιολόγων, «Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης. Ανήκει στη σειρά «Αρχαία Αιγυπτιακά παραμύθια» και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5+. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι της Farida El Gazzar, εικαστικού και εικονογράφου.

Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμέναΠερίληψη: Τρία πεπρωμένα ορίζουν  τη ζωή του πρίγκιπα της Αιγύπτου: Ένας κροκόδειλος, ένα φίδι κι ένας σκύλος. Ο πρίγκιπας  αρνείται να ζήσει μέσα στον φόβο, εξαιτίας της προφητείας των επτά Αθώρ, γι’ αυτό αποφασίζει να φύγει από το μέρος όπου βρισκόταν, κλεισμένος και μόνος, για να προφυλάξει τον εαυτό του από αυτό που του όριζε η τύχη.

Αποφασίζει να ταξιδέψει και να γνωρίσει τη ζωή στις Χώρες γύρω από τον Ευφράτη ποταμό. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τα τρία του πεπρωμένα και θα θελήσει ο ίδιος να  ορίσει την πορεία της ζωής του.

Το συγκεκριμένο παραμύθι χρονολογείται στον 13ο αιώνα κατά τις αρχές της 19ης Φαραωνικής Δυναστείας. Σώζεται σε πάπυρο που φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο.

Η ιστορία του πρίγκιπα που συγκινεί  με τη διαχρονικότητά της, παραμένει ζωντανή μέσα από τις αφηγήσεις των σύγχρονων Αιγυπτίων. «Ο Πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα» μας ταξιδεύει στη Χώρα του Νείλου όπου μύθοι, θρύλοι και παραδόσεις διατηρούν εδώ και αιώνες ζωντανό το μεγαλόπρεπο παρελθόν της.

Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμέναΈνα εξαιρετικό παραμύθι  σε ελεύθερη απόδοση της Εύης Παπαδοπούλου και επιστημονική επιμέλεια του Βασίλη Χρυσικόπουλου. Ένα βιβλίο που θα γοητεύσει μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι κάτι παραπάνω  από εξαιρετική, που πετυχαίνει να ταξιδέψει  τους αναγνώστες του βιβλίου στην Αρχαία Αίγυπτο.

Η Εύη Παπαδοπούλου, αρχαιολόγος στο επάγγελμα και ο Βασίλης Χρυσικόπουλος, αρχαιολόγος με διδακτορικό δίπλωμα στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία δημιουργούν ένα παραμύθι που θα γοητεύσει και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες. Μέσα από τις σελίδες του παραμυθιού ξεπηδά η αγάπη των δημιουργών του βιβλίου για την επιστήμη τους καθώς και η διάθεση τους να φέρουν τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες πιο κοντά στην Αρχαιολογία, να τη δουν με άλλο μάτι και να την αγαπήσουν.

Η εικονογράφος Farida  Εl Gazzar γεννήθηκε στην Αίγυπτο και η δουλειά της στο συγκεκριμένο βιβλίο  είναι αποτέλεσμα έμπνευσης από τις τοιχογραφίες και τα χειροτεχνήματα των Αρχαίων Αιγυπτίων καθώς και από τις επισκέψεις της στα μουσεία της Πατρίδας της.

«Τι θα συμβεί, πατέρα, αν συνεχίσω να ζω έτσι; Γνωρίζω το πεπρωμένο μου. Θα ήθελα όμως, περιμένοντας το πεπρωμένο μου να εκδηλωθεί, να ζήσω τη ζωή μου μέσα στον κόσμο. Επίτρεψέ μου, Βασιλιά και πατέρα μου, να κάνω αυτό που επιθυμεί η καρδιά μου.»

Ο Φαραώ για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να χαλάσει το χατίρι του αγαπημένου του γιου. Κατανοούσε τη μοναξιά του και συλλογίστηκε πως ό, τι είναι να γίνει θα γίνει!

 

Βιογραφικά:

Η Δρ. Εύη Παπαδοπούλου είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1996 υπήρξε ενεργό μέλος σε ανασκαφές στην Πάτρα, στη Ν. Όλυνθο Χαλκιδικής, στη Δωδώνη, στην Ιθάκη και την Ιορδανία, εποπτεύοντας την αρχαιολογική έρευνα και εκπαιδεύοντας παράλληλα φοιτητές στην τεχνική της ανασκαφής. Έχει εργαστεί στην Α΄ και Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ανασκάπτοντας σε σωστικές ανασκαφές, καταγράφοντας ευρήματα, διοργανώνοντας εκθέσεις και πραγματοποιώντας ξεναγήσεις υψηλών επισκεπτών. Εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Έχει μετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια κι έχει δημοσιεύσει άρθρα σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά. Στο πλαίσιο της πολιτιστικής της δράσης γράφει και παρουσιάζει, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αρχαιολογικά παραμύθια, με απώτερο σκοπό την προσέγγιση της αρχαιολογικής επιστήμης και τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο ευρύ κοινό. Το πρώτο της αρχαιολογικό παραμύθι με τίτλο «Το ταξίδι της Κυμοθόης» (εκδόσεις Καλέντης, 2015).

Ο Δρ. Βασίλης Χρυσικόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με διδακτορικό δίπλωμα στην Αιγυπτιακή Αρχαιολογία από το Πανεπιστήμιο Lumiere Lyon 2 της Γαλλίας (2001).

Το 2009 ίδρυσε μαζί με άλλα 27 μέλη την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Αιγύπτου (EEMAA), με σκοπό τη μετάδοση επιστημονικής ή εκλαϊκευτικής γνώσης σχετικής με τον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. Το 2007 υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της επανέκθεσης της αιγυπτιακής συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είναι μέλος ανασκαφικών αποστολών στην Ιορδανία και την Αίγυπτο και συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά προγράμματα. Έχει συνεργαστεί με το Μουσείο Μπενάκη σε σειρές διαλέξεων στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιμόρφωσης ενηλίκων.

Εργάζεται ως αρχαιολόγος-φροντιστής στο Μουσείο Ακρόπολης. Χαίρεται να δημοσιεύει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και θέματα επικαιρότητας σε εφημερίδες, καθώς και να μοιράζεται γνώσεις σχετικές με το αντικείμενό του με όποιον το επιθυμεί.

Η Φαρίντα Ελ Γκαζάρ είναι Ελληνοαιγύπτια καλλιτέχνιδα. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1975. Αφού αποφοίτησε από τη σχολή Βακαλό στην Αθήνα, συνέχισε τις σπουδές της στο Kingston University και έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (Master of Arts) από το Royal College of Art στο Λονδίνο. Από το 2003 έως το 2007 υπήρξε συνιδρύτρια της δημιουργικής ομάδας WARDA. Η σχέση της με τη Μέση Ανατολή απορρέει από τα παιδικά της χρόνια στην Αλεξάνδρεια και στο Κουβέιτ.

Διδάσκει ζωγραφική σε παιδιά, εικονογραφεί και εργάζεται ως εικαστικός. Εκπροσωπείται από την γκαλερί Καλφαγιάν (Αθήνα και Θεσσαλονίκη) κι έχει κάνει εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί με τις εκδόσεις Cornell University Press, την Αθήνα 2004, το National Theatre του Λονδίνου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, την εφημερίδα Καθημερινή και τον όμιλο ΔΟΛ.

Έργα της περιλαμβάνονται σε συλλογές φορέων, όπως του Barjeel Art Foundation στα ΗΑΕ, καθώς και σε σημαντικές ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ κ.α.

 

Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμέναΣτοιχεία βιβλίου:

Τίτλος: Ο πρίγκιπας με τα τρία πεπρωμένα

Συγγραφείς: Εύη Παπαδοπούλου και Βασίλης Χρυσικόπουλος

Εκδόσεις: ΜΑΡΤΗΣ

Εικονογράφηση: Φαρίντα Ελ Γκαζάρ

ISBN: 978-618-82864-1-2

Σελίδες: 28

Ημερομηνία Έκδοσης: 06/2017

Σειρά: «Αρχαία Αιγυπτιακά παραμύθια»

Ηλικίες: 5+

Επεξεργασία εικόνας: Ελένη Φυντανή

Απάντηση