Προτείνει η Αγγελική Δρακάκη

Ακόμα μια αγάπη μου, εκτός από τα βιβλία, είναι και η μαγειρική! Οπότε τι πιο όμορφο, για μένα, από το να σας προτείνω κάποια βιβλία μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που ξεχωρίζω!

Άκης ΠετρετζίκηςΓι’ αυτό το μήνα, επέλεξα να κάνει ποδαρικό το βιβλίο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» του αγαπημένου μου Chef Άκη Πετρετζίκη από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Δεν θα μπορούσα να ξεκινήσω αυτές τις προτάσεις με διαφορετικό βιβλίο, γιατί θεωρώ πως είναι ένα βιβλίο που πρέπει να έχει ο καθένας στο σπίτι του, είτε είναι ερασιτέχνης μάγειρας ,είτε επαγγελματίας, είτε φοιτητής, είτε νοικοκυρά.

Το βιβλίο αποτελείται από αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Υπάρχουν 12 θεματικές ενότητες, 150 βασικές συνταγές, 400 συμπληρωματικές και περισσότερες από 450 φωτογραφίες που υπόσχονται να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό άνθρωπο στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις!

Άκης ΠετρετζίκηςΠαίρνοντας το βιβλίο στα χέρια μου και ξεφυλλίζοντάς το, το μάτι μου χόρτασε τόσο από τις πανέμορφες και προσεγμένες φωτογραφίες, όσο και από τις πρωτότυπες και άλλοτε παραδοσιακές συνταγές. Φυσικά, τα tips και οι μικρές συμβουλές δε θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το βιβλίο. Μαρμελάδες, μούσλι, γαλακτομπούρεκο, ριζότο, μπέργκερ, κοτόπουλο στο φούρνο είναι μερικές από τις συνταγές που θα βρεις στο βιβλίο. Στην αρχή του βιβλίου, θα σε εισάγει σε κάποια βασικά πράγματα για την μαγειρική και για τα κομμάτια του κρέατος.

Εννοείται πως μόλις έκλεισα το βιβλίο στάμπαρα κάποιες συνταγές και βάλθηκα να τις κάνω. Ακολούθησα πιστά την εκτέλεση των συνταγών και το αποτέλεσμα με ικανοποιήσε απόλυτα, γεύτηκα πραγματικά τόσο νόστιμες και πετυχημένες συνταγές! Παραδείγματος χάριν, τα μελομακάρονα, που άλλοτε φοβόμουν να τα φτιάξω γιατί πίστευα ότι ήταν δύσκολα στη εκτέλεσή τους, με τη συνταγή σε αυτό το βιβλίο ήταν απλά παιχνιδάκι και το κυριότερο ήταν ότι βγαίνουν πεντανόστιμα και πετυχημένα. Γενικά είναι ένα βιβλίο που οι συνταγές του είναι απλές, κατανοητές και εύκολες. Πιστεύω πως δε θα δυσκολέψουν κανέναν στην εκτέλεσή τους.

Άκης ΠετρετζίκηςΕίναι ένα βιβλίο για κάθε περίσταση. Για οικογενειακά τραπέζια, για πάρτυ, για κάτι γρήγορο, όταν θες να δεις ποδόσφαιρο στην τηλεόραση, για πικ-νικ, για να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους, όταν πας επίσκεψη σε κάποιον. Ό, τι περίσταση και να έχεις, άνοιξε το βιβλίο αυτό και είμαι σίγουρη ότι θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Γιατί αυτό το βιβλίο είναι φτιαγμένο για όλους και όλα.

Αυτό πρέπει να το αγοράσεις, αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις. Είναι απλό, νόστιμο και κρύβει όλη την δημιουργικότητα, την αγάπη και το πάθος για την μαγειρική, σε μια τόσο προσεγμένη δουλειά από έναν άνθρωπο που ξέρει τι να σου προσφέρει.

Περίληψη: Ένας σεφ, ο Άκης Πετρετζίκης, και μία υποστηρικτική ομάδα 30 ατόμων ταξίδεψαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μετά από 2 χρόνια προετοιμασίας μας παρουσιάζουν ένα βιβλίο μαγειρικής πολύ διαφορετικό από όσα έχουμε συνηθίσει! 

12 θεματικές ενότητες, 150 βασικές συνταγές, 400 συμπληρωματικές και περισσότερες από 450 φωτογραφίες υπόσχονται να απογειώσουν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. 

Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις!

Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις! Γιατί είναι εύκολο, γιατί είναι νόστιμο και γιατί είναι διασκεδαστικό! Ήθελα να φτιάξω ένα βιβλίο που να αντιμετωπίζει τη μαγειρική με τον τρόπο που την αντιλαμβάνομαι εγώ και με τον τρόπο που μου αρέσει να τη μοιράζομαι με τους φίλους και τα πρόσωπα που αγαπώ. Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι αυτό ακριβώς: ένα κομμάτι της φιλοσοφίας μου ως chef και της επιθυμίας μου να μοιραστώ μαζί σας τις αγαπημένες μου συνταγές.

Άκης Πετρετζίκης

Άκης ΠετρετζίκηςBιογραφικό: Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης Πετρετζίκης μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα δεκαέξι χρόνια του. Στα δεκαοκτώ του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατεβεί στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική. 

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ, στη σχολή μαγειρικής Le Monde. 

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!), εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα, μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία, με σκοπό να εξερευνήσει τη διεθνή κουζίνα. 

Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη, μια και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους, βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο The Goring. 

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία, όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA Master Chef. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό. 

Σήμερα ο Άκης αποτελεί έναν από τους πιο αγαπητούς ανθρώπους της τηλεόρασης. Κάθε μέρα, για τα τελευταία πέντε χρόνια, μαγειρεύει σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πιο συγκεκριμένα, μαγειρεύει στην καθημερινή του εκπομπή στο MEGA Κάν’ το όπως ο Άκης, καθώς και στην εβδομαδιαία εκπομπή Ιστορίες από τη Λίστα. Παράλληλα, ο κόσμος τον απολαμβάνει στη διαδικτυακή του εκπομπή Kitchen Lab. Ο Άκης είναι γνωστός για την ευκολία που έχει να συνδυάζει απλά καθημερινά υλικά και να ετοιμάζει πεντανόστιμες συνταγές, γρήγορες και οικονομικές. 

Επίσης, είναι ένας διακεκριμένος σεφ, παρασκευάζοντας υψηλού επιπέδου γαστρονομία. Άλλωστε πληθώρα πολυεθνικών επιχειρήσεων τον επιλέγουν ως κύριο πρεσβευτή των προϊόντων τους. Μέσα στο 2014, ο Άκης ξεκίνησε να εκδίδει μηνιαία περιοδικά ενώ εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής, με τίτλο Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις.

Άκης ΠετρετζίκηςTίτλος: Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις

Συγγραφέας: Άκης Πετρετζίκης

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Κατηγορία: Γενικών γνώσεων

Ημ. Έκδοσης: 04/12/2014

Σελίδες: 360

ISBN: 978-618-01-0950-4

Επεξεργασία εικόνας: Αναστάσιος Τριανταφύλλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here